« Takaisin

Näin järjestät lastenjuhlat

Vinkkejä lasten synttäreiden järjestämiseen

Hauskat ja ikimuistoiset lastenjuhlat voi järjestää ilman suurta budjettia tai massiivista työmäärää. Tarkista tämän listan avulla, millaisia asioita kaverisynttäreitä järjestäessä kannattaa ottaa huomioon.

Kuka synttärit järjestää?

Juhlien järjestäminen ainoana aikuisena voi osoittautua raskaaksi. Onko järjestelytyötä sekä etukäteen että juhlapäivänä mahdollista jakaa kahdelle tai useammalle aikuiselle: yksi esimerkiksi hoitaa ruokatarjoilut ja järjestelyt, toinen miettii ja järjestää ohjelman käytännössä? Mikäli lapset ovat jo isompia, heidät kannattaa ottaa mukaan omien juhliensa järjestelyyn. Sopivaa työtä riittää niin suunnittelussa, siivouksessa, ruoanlaitossa kuin ohjelman järjestelyssäkin.

Järjestetäänkö lastenjuhlat kotona vai kodin ulkopuolella?

Jos koti on kovin pieni ja vieraita on tulossa paljon, juhlat voi harkita pidettäväksi myös pihalla, metsässä tai erillisessä juhlatilassa. Metsäsynttärit voivat jo itsessään olla lapsille elämys. Vuokrattavia tiloja voi olla edullisestikin tarjolla, joten niiden etsinnässä kannattaa hyödyntää esimerkiksi sosiaalisen median ryhmiä. Tilavuokra nostaa juhlien budjettia hieman, mutta saattaa kiireisessä elämäntilanteessa olla iso helpotus.

Ketä kaverisynttäreille kutsutaan? Kuinka monta juhlijaa?

Anna lasten itse päättää, kuinka monta vierasta omiin syntymäpäiväjuhliin kutsutaan ja ketä he ovat. Jos lapset ovat kovin pieniä, kutsussa voi pyytää myös osaa vanhemmista jäämään juhliin. Vieraiden lukumäärään voi myös käyttää nyrkkisääntöä ”niin monta vierasta kuin ikävuosiakin”.

Mikäli juhliin kutsutaan sekä kavereita että sukulaisia, on viisasta järjestää samana päivänä kahdet peräkkäiset juhlat. Näin päivänsankari ehtii juhlia sekä kavereiden että sukulaisten kanssa. Toimiva kaava on kutsua ensin aikuiset kahvittelemaan ja sen jälkeen pitää varsinaiset lastenjuhlat. Päivästä saattaa tulla järjestäjille melko raskas, mutta toisaalta juhliminen hoituu kerralla yhdellä siivoamisella ja järjestelyllä. Yhdistettyjen sukulais- ja kaverijuhlien enimmäiskestona kannattaa pitää 3-4 tuntia.

Rölli ja Juurakko

Kuinka kauan lastenjuhlat kestävät?

Kaverisynttäreiden kesto riippuu hieman lasten iästä, mutta nyrkkisääntönä voidaan pitää 1,5-2 tunnin juhlia. Pidemmissä juhlissa lapset alkavat helposti väsyä ja leikki saattaa mennä ”yli” vauhdikkaaksi riehumiseksi. Mainitse juhlien alkamis- ja loppumisaika myös kutsussa.

Onko synttäreillä teema?

Teema on yleistynyt lasten synttäreillä, mutta se ei ole välttämätön. Teeman mukaan voidaan valita esimerkiksi kutsukortti, pukeutuminen, kakku, pöytäliina, servetit, tabletit, hatut ja ilmapallot. Teema kannattaa yleensä mainita jo kutsussa, jotta vieraat osaavat varautua siihen omalla pukeutumisellaan tai lahjalla.

Esimerkiksi Rölli-teeman saa juhliin helposti Rölli-juomilla ja -nameilla, Rölli-koristelulla ja -leikeillä. Anna lapsen itse valita juhliensa teema ja osaamisen mukaan osallistua sen toteuttamiseen.

Lastenjuhliin ohjelmaa vai ei?

Lapset eivät välttämättä tarvitse järjestettyä ohjelmaa viihtyäkseen. Leikkien avulla kuitenkin vältetään se, että lapset vain juoksevat ja riehuvat. Ilman ohjelmaa saattaa myös muodostua ”klikkejä”, jolloin hiljaisempi lapsi jää leikin ulkopuolelle. Leikkejä ei kuitenkaan tarvita kovin montaa ja pelkälle oleilullekin pitää jättää aikaa.

Lue ideoita lastenjuhlien ohjelmaksi täältä »

Millaiset juhlatarjoilut?

Lastenjuhlien tarjoilut kannattaa pitää melko yksinkertaisena ja määrältään rajallisena. Tarjolle kannattaa laittaa jotain suolaista ja helposti syötävää, jotain makeaa, kuten kakkua sekä napsittavia terveellisiä hedelmiä ja kasviksia. Yllättäen terveelliset herkut saattavat loppua ensimmäisenä!

Synttärikakku ei ole tärkeä pienille lapsille, sen sijaan jäätelökakku maistuu usein paremmin.
Hyvä ja helppo peruskaava kaverisynttäreille